Taakseajettava niittokone tuo käyttömukavuutta - Agri-Kymi

Taakseajettava niittokone tuo käyttömukavuutta

”Kun tätä kerran kokeilee, ei varmasti palaa vanhaan.”

  • SaMASZin perhosniittokoneilla voit varmistaa heinätöiden kustannustehokkuuden mutta myös työn helppouden. Laadukkaat koneet ovat varmatoimisia sekä kestäviä.
  • Käytettäessä perhosniittokonetta yhdessä etuniittokoneen kanssa, saadaan kolme karhoa yhdellä ajolla ja saavutetaan suuri niittoteho, jopa 11 hehtaaria tunnissa.
  • Perhosniittokoneista on saatavilla myös taakseajettava KDD-R-malli, jonka käyttömukavuus saa viljelijöiltä kiitosta.

Kun traktorilla niitetään taakseajona, niittokoneiden käyttö helpottuu selvästi hyvän näkyvyyden ansiosta. Myös niiton tulos on usein parempi, kun sato tallaantuu renkaiden alla mahdollisimman vähän.

Taakseajo säästää myös viljelijää: SaMASZin taakseajettava KDD-R–perhosniittokone tuo käyttäjälle mukavuutta ja estää niskavaivat, kun traktorin kuljettajan ei tarvitse jatkuvasti vilkuille eteen, sivuille ja taakse.

Taakseajettavaa perhosniittokonetta on saatavana kahdessa leveydessä: 8,6 m ja 9,4 m. Pakettiin valitaan useimmiten 3,4 metrin työleveyden KDF-etuniittokone. Taakseajettavan perhosniittokoneen saa myös murskaimella varustettuna. Sen ansiosta kasvin lehtien vahakerros rikkoontuu ja kuivuminen on nopeampaa.

Perhosniittopaketti taakseajolaitteisiin SaMASZ KDD-R ja KDF

 

Hyvin toimii ja niskat säästyvät

”Meillä oli kriteerinä, että pitää olla taaksepäin ajettava kone, ettei se ota niskoihin. Muuten pää pyörii joka suuntaan. Ja kun meillä oli taakseajolaitteet traktorissa valmiina, saatiin laite suoraan nykyiseen traktoriin”, kertoo Jyrki Koskinen Viitasaarelta. Kaupat tehtiin sujuvasti Jyväs-Maatalouden kanssa.

Koskisen tilalla on sekä lypsylehmiä että emolehmiä ja peltoa 240 hehtaaria. Heinällä pelloista on 160 hehtaaria. Töitä tehdään pääasiassa omalla porukalla.

SaMASZin taakseajettavaan perhosniittokoneeseen tilalla päädyttiin käyttömukavuuden lisäksi pienemmän painon sekä sopivamman hinnan vuoksi. ”Se on köykäisempi, kun siinä ei ole murskaa. Ja halusimme yli yhdeksän metrin työleveyden. Meillä on pieni traktori, jolla niitetään, joten tuo on juuri sopiva”, Jyrki Koskinen kiittää.

KDD-R on toiminut tilalla hyvin. ”Se tekee ihan siistin jäljen. Meidän mielestä ei heinän tarvitse katketa paremmin kuin tuolla katkeaa.”

”Myös SaMASZin maahantuojan kanssa kaikki on toiminut hyvin, jos on oltu yhteydessä. Eli merkissä pysytään jatkossakin”, Koskinen lupaa.

 

Säätöjen tarkistusta Koskisen  pihalla toukokuussa 

 

Urakoitsija: ei ole paluuta vanhaan

Jalasjärveläinen urakoitsija Antti Niemelä on tyytyväinen taakseajattavaan perhosniittokoneeseen.  Kesällä 2019 kakkossadon aikaan hankitulle koneelle tulee kuluvalla kaudella niittoa noin 700 hehtaaria. Miten kone on toiminut?

”Se on toiminut hyvin. Ensin piti vähän opetella ja kysyä Penalta (Arhosen Konemyynti Ky) neuvoa, miten koneen saa kuljetusasentoon, kun sitä siirretään. Kun se selvisi, ei ole ollut mitään ongelmia”, Niemelä kiittää.

Urakoitsijalla on ollut taakseajettava kone ennenkin toiselta merkiltä.

”Ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin taakseajettava malli. En tule ikinä palaamaan etu-takakoneeseen. Tämä on niin paljon parempi ja ’nätimpi’ käsitellä.”

Antti Niemelä listaa kolme tärkeintä asiaa, jotka taakseajettavassa niittokoneessa ovat parasta?

”Koko niittokone on jatkuvasti silmien alla. Yhdistelmä on lyhyt, joten sitä on helppo käsitellä. Kun kierrät peltoa kaksi rinkiä, pystyt loput ajamaan edestakaisin. Etu-takakoneella ei pysty niin tekemään, vaan pitää ajaa kolme rinkiä. Sillä pystyy ajamaan tiukkoja linjoja ja tarkasti, kun taas perinteisellä voi ajaa käytännössä melkein vain suoraan”, Niemelä kertoo.

”Toinen asia on turvallisuus. Traktorin nokalla olevien etukoneiden kanssa on ollut vaaratilanteita, kun on jostakin pusikosta mennyt vilkkaalle tielle. Etukone on tiellä kaukana edessä ennen kuin kuljettaja näkee muuta liikennettä. Tässä ei tule sitä ongelmaa.”

Kolmantena etuna Antti Niemelä mainitsee niskakipujen poistumisen. ”Olin yleensä koko syksyn kipeänä niskasta ja hartioista, kun oli etu-takakone. Piti koko ajan vahdata eteen ja taakse ja sivulle. Nyt ei tarvitse käännellä päätä, kun ajetaan taakse päin – se on kuin puimuria ajaisi!”

Urakoitsija vakuuttaa, että taakseajolaitteisessa niittokoneessa on niin paljon hyvää, että joka sitä kerran kokeilee, ei varmaan palaa enää vanhaan. ”Sitä on tosi hyvä käyttää.”

 

 

SaMASZ on kestävän koneen maineessa

Taakseajettava niittokone sopii traktoriin, jossa on varusteena taakseajolaitteet eli hallintalaitteet taaksepäin ajamiseen. Esimerkiksi Valtran traktoreissa ne löytyvät joko lisävarusteena tai vakiona.

”Ei se ole kustannuskysymys. Käytettynäkin saa hyviä traktoreita, joissa on taaksejolaitteet”, Niemelä muistuttaa.

”Tulin ajatelleeksi taakseajolaitetta, kun Jalasjärvellä toisella urakoitsijalla oli sellainen. Haastattelin häntä ja hän vakuutti, että tavalliseen perhoskoneeseen ei ole enää paluuta ja että tämä on paljon parempi. Ja kyllä se on. Siitä ei yli eikä ympäri pääse.”

”SaMASZiin päädyin, koska tutulla on hyviä kokemuksia merkistä ja se oli kestävän koneen maineessa. Vaihtoehtoja ei ollut muutenkaan paljon.”

Merkin vaihtoa Niemelä ei ole katunut: ”Uskon, että tällä koneella on paljon enemmän käyttöikää kuin edellisellä. Ajattelen ajavani tällä ainakin viisi vuotta ahkerassa urakointikäytössä.”

 

Kaikenlaisia peltohommia

Antti Niemelän oma maitotila ei ole iso, joten itselle hän niittää kesässä kaksi kertaa 30 hehtaaria. Muu niitto on urakointia muille: yli 600 hehtaaria tulee urakointia.

”Isoille maitotiloille niitetään kolme kertaa kesässä. Ensimmäiset niitot ovat yleensä viikko tai kaksi ennen juhannusta, jos on normaali kesä. Toinen tehdään heinäkuun puolenvälin ja elokuun alun välillä. Kolmas sadonteko on nyt syyskuun lopulla, joskus jopa lokakuun alussa. Kun ajoissa tehdään viimeinen niitto, nurmi ehtii kasvaa talvea varten ja talvehtii paremmin”, Niemelä selostaa.

Antti Niemelä urakoi kaikenlaisia peltohommia. Keväällä kausi alkaa sonnan kuormauksella omalla kaivurilla.

”Itse en paljon levitä vaan enemmänkin kuormaan levitysvaunuihin. Seuraavana on kylvö ja sen jälkeen jossakin välissä tulee ruiskutuksia. Toinen iso työ on puinti, jonka jälkeen onkin sitten heinän kolmossadon niitto.”

”Talvella olen metsässä. Kaivurissa on energiapuukoura, jolla raksin hakepuuta koko talven. Välillä teen toki vähän töitä raivaussahalla, jotta kunto säilyy”, Niemelä hymyilee.

Urakoitsijan vuosi on monipuolinen ympäri vuoden: ”Kyllä jotakin pientä askaretta aina riittää, eikä kovin yksitoikkoista.”

Antti Niemelä

 

SaMASZ on takuuvarmaa laatua

SaMASZin niittokoneilla on maanviljelijöiden vahva luottamus. Esimerkiksi perhosniittokoneita on eri puolilla maailmaa käytössä yli 1 500 kappaletta. Yhtiöllä on yli 20 vuoden kokemus lautasniittokoneiden valmistuksesta ja oman tuotekehityksen teräpalkki on testattu markkinoilla maailmanlaajuisesti. Tämän vuoksi koneille voidaankin antaa kahden vuoden tehdastakuu.

Agri-Kymin maahantuoman SaMASZin koneet valmistetaan Puolassa, Euroopan suurimpiin kuuluvan rehukoneiden valmistajan tehtaissa. Tavoitteena on maailman huippua oleva korkea laatu, joka saavutetaan jatkuvalla tuotekehityksellä ja huippuunsa hiotulla valmistusteknologialla. SaMASZin tuotevalikoimaan kuuluu yli 300 tuotetta, esimerkiksi lieriö-lautasniittokoneita, pöyhimiä, karhottimia, murskaimia, puomimurskaimia ja lumilinkoja.

 

 

Tutustu SaMASZ-niittokoneiden mallistoon

 

Lue muita kirjoituksia

Top